Hlavní navigace

Facebook a přímá volba

1. 2. 2014 5:22 (aktualizováno) Nebezpečná kniha

Jednostranná závislost na jakékoliv technologii, kterou nemáme pod kontrolou, má svá závažná rizika. Posledními případy jsou zablokování facebookového profilu aktivisty Matěje Hollana a šéfa knížecí prezidentské kampaně Marka Vocela. Těch několik dní až týdnů, po které obnovení falešně nahlášeného „falešného profilu“ trvá, může být rozhodující v situaci, kdy jde o dny nebo hodiny.

Naopak Martinu Markovi, aktivistovi bojujícímu proti vedení plzeňských práv a autorovi stránky „Mýval to zachrání“, účet nebyl obnoven nikdy.

Do křížku s cenzurou sociální sítě se dostal i portál dokumentárního filmu DAfilms, kterému Facebook v roce 2011 zcela zrušil účet poté, co název jednoho ze zveřejněných filmů obsahoval slovo džihád. Poslední varování organizace dostala nedávno, když na novém profilu zveřejnila fotku z oceňovaného filmu Violy Ježkové Tělo mého těla, na níž je polonahá slečna. Film je osobitou analýzou mimo jiné toho, co znamená být ženou, matkou. A je mimo jiné o kojení, což je na Facebooku dlouho známé obrazové tabu. Pozoruhodné také je, že Facebook si v tomto případě nestěžoval na „nevhodný obsah“, ale na „porušení autorských práv“, která portál sice má, ale po důkazu se nikdy nikdo neptal

V euforii, jaké možnosti propagace a „sociálního šíření“ nám tato síť nabízí, zapomínáme, jakou moc dáváme tomu, kdo ovládá funkci „blokovat“. Být to v české jurisdikci, mohli bychom argumentovat, že zobrazení kojení je podstatný umělecký záměr, že kritizovat lze v ústavních mezích kohokoliv a že analýza terorismu ještě není jeho podpora. Takhle můžeme jenom zesílit autocenzuru a příště mluvit v náznacích. Nebo hledat alternativy.

Ještě před pár lety bylo podobných sociálních sítí mnohem víc, Friendster, Orkut aj., nyní se zdá, že vítěz volby bere vše. Nevíme, jaké stránky nám ve výsledcích zamlčuje Google a snad můžeme být alespoň pyšní, že jsme jednou z pár posledních zemí, kde má Google lokálního soupeře, vyhledávač Seznam. Výsledky hledání klíčových někdy stojí za srovnání. Jejich odlišnost nemusí být nutně dána „cenzurou“ ale pouze použitými algoritmy. Ale budou-li tyto algoritmy znevýhodňovat „nevhodné“ stránky (podobně jako slovo „torrent“, které Google nedávno odstranil z „našeptávače“), obsahující nahé ženy, džihád, či stránky „porušující autorská práva“ mohou je odsouvat na „nevolitelnou pozici v kandidátce nalezených webových stránek“.

(glosa pro časopis A2)

Sdílet